Elämässä toistuvat jatkuvasti tilanteet, joissa kitara ei ole mukana: toisinaan sitä pääsee lomalle, istuu autossa liikennevaloissa, matkustaa bussissa tai odottaa kaupan jonossa. Tällaisia hetkiä hyväksikäyttämällä on mahdollista kuitenkin saada kitaransoittotaitoa edistetyksi huomattavasti!
Kokosin alle soittotaidon osa-alueita, joita voit harjoitella helposti ilman kitaraa.
Sormiharjoitukset
Sormiharjoitukset ovat ehkä yksinkertaisin harjoituksen osa-alue, jota voi harjoitella käytännössä missä vain kunhan kätesi vain ovat vapaat. Voit harjoittaa esimerkiksi otekäden sormia toimimaan paremmin itsekseen muista sormista riippumatta.
Voit harjoittaa otekäden sormia esimerkiksi seuraavasti:
- siirrä komppikätesi niin, että kämmen on vasemman rinnan päällä mutta käsi ei kosketa kehoasi
- ota otekädellä käsivarrestasi kiinni samalla tavalla kuin ottaisin kiinni kitaran kaulasta, etusormi suunnilleen ranteen kohdalla tai hieman alempana
- peukalo on siis ranteen sisäpuolella
- liikuta nyt vuorotellen jokaista “otelaudalla” olevaa sormea “ylemmälle kielelle” ja takaisin, muut sormet eivät saa tänä aika liikkua
- toista harjoitus mutta liikuta sormia vuorotellen “alemmalle kielelle” ja takaisin
- tee vielä kolmas harjoitus ja liikuta yhtä sormea “ylemmältä kieleltä” suoraan “alemmalle kielelle” ja vasta sitten takaisin lähtöpaikkaansa
Toista harjoitusta pitkin päivää kun joudut odottelemaan.
Jos kaipaat yllä olevaan lisäharjoitusta niin voit liikuttaa kahta sormea yhtäaikaa eri suuntiin, eli:
- etusormi liikkuu ylös ja keskisormi liikuu alas
- tämän jälkeen etusormi liikkuu alas ja keskisormi liikkuu ylös
- toista muutaman kerran
- vaihda sormiparia kunnes olet käynyt läpi jokaisen sormiparin, 4:stä sormesta saa yhteensä 6 eri paria
Voit tehdä vastaavaa harjoitusta yhdelläkin kädellä esimerkiksi pöytää vasten. Voit myös harjoitella treenaukseessasi olevan riffin tai soolon kuvioita pelkällä otekädellä.
Jos soitat kitaraa näppäilemällä eli siis käytät sormia näpätäksesi kieliä niin voit kehittää komppikäden sormille myös vastaavanlaisia harjoituksia.
Plektran liikkeet
Plektran liikkeitä ei aina tule erikseen harjoiteltua. Ilman kitaraa toimettomana ollessasi sinulla on oiva tilaisuus treenata tätä usein laiminlyötyä harjoittelun osa-aluetta.
Plektralla voit harjoitella rytmikuvioita esimerkiksi farkkujen saumaa tai pöydän kulmaa vasten. Myös treenauksessasi olevien riffien tai soolojen kuviot saavat lisää tarkkuutta kun ensin mietit miten plektrakuviot olisi paras toteuttaa (kokonaan ilman otekättä) ja sen jälkeen treenaat kuvioita pienillä liikkeillä esim. housujasi vasten.
Rytmi
Edellisissä osioissa rytmi tuli jo mainittua mutta se on uudelleen mainitsemisen arvoinen asia. Voit harjoitella hahmottamaan erilaisia rytmejä, esim. miten neljäsosanuotit eroavat kahdeksasosanuoteista tai kuudestoistaosanuoteista ja miltä kuulostavat edellisten triolit. Näitä on myös mahdollista treenata todella pitkälle ilman kitaraa.
Kun otat vielä metronomin avuksesi niin homma nousee täysin eri tasolle. Saat treenattua rytmin tarkkuutta, eri sävelten kestoja sekä treenauksessasi olevia riffi- ja soolokuviota. Helpoiten tämä onnistuu yksi käsi kerrallaan. Hyviä metronomi-sovelluksia saa asennettua puhelimeen tai tablettiin täysin ilmaiseksi.
Sävelkorva
Sävelkorvaa(kin) voi kehittää monin eri tavoin. Koita onnistutko viheltämään tai hyräilemään sen mitä olet opettelemassa kitaralla. Kun onnistut ensin toistamaan harjoittelemasi asian ilman kitaraa, kuulet heti jos soitat kitaralla väärän sävelen. Uuden opettelu kitaralla on myös huomattavasti helpompaa kun tiedät miltä soittosi pitäisi kuulostaa.
Sävelkorvaa voit treenata myös opettelemalla toistamaan suullisesti (ja samalla kuulemaan) duuri- ja mollikolmisoinnut sekä duuri- ja molliskaalat. Kun tuntuu, että edellä olevat kulkevat hyvin niin siirrä koko hommaa puoli sävelaskelta ylös tai alas ja koita uudestaan. Vaikeusastetta saat vielä lisää kun valitset skaalasta satunnaisesti säveliä ja koitat toistaa ne oikein.
Musiikinteoria
Jos ylläolevasta kappaleesta meni osa ohi niin seuraava kitarattoman harjoittelun alue voisi olla musiikinteoria. Tiedätkö kuinka monta eri säveltä on? Missä järjestyksessä ne ovat? Mitä ovat ylennykset ja alennukset? Mikä on skaala eli asteikko? Etsi vastaukset edellä oleviin kysymyksiin niin olet taas päässyt eteenpäin! Voit halutessasi tietenkin jäädä myös tutkimaan musiikinteorian eri osa-alueita hieman syvemmin.
Voit myös "treenata musiikinteoriaa": opettele ulkoa eri kolmisointujen sävelet, sävellajien etumerkit tai transponoi tuntemasi kappaleen sointukulku sävelaskeleen ylemmäs.
Visualisointi
Aivosi eivät tee eroa varsinaisen tekemisen ja sen kuvittelun välillä, joten visualisointi voi olla yllättävän tehokasta!
Voit visualisoida mitä vain edellä läpikäydyistä osa-aluesta seuraavasti:
- valitse jotain mitä haluat harjoitella
- laita silmät kiinni
- kuvittele mahdollisimman tarkasti miten sormesi liikkuvat melodiaa soittaessasi, miten plektrasi liikkuu, miten sormet liikuvat sointua ottaessasi yms.
- pyri samalla myös tuntemaan miltä liikkeet tuntuvat ja miltä soitto kuulostaa
Hienoa, että jaksoit lukea loppuun asti! Jos alat toteuttaa edes osaa tämän artikkelin ideoista niin soittotaitosi etenee varmasti!