Kitaraa voi opetella soittamaan itsekseen ilman kenenkään opetusta. Mitä vaan voi tehdä ilman kenenkään opetusta ja joskus itsekseen tekeminen voi olla jopa tehokkaampaa, varsinkin jos opastus ei ole kunnollista. Kunnollisella opetuksella ja harjoituksen ohjauksella kitaransoiton oppiminen on kuitenkin valtaosassa tapauksia paras vaihtoehto.
Miksi se on paras vaihtoehto?
1. Opettelet ja harjoittelet oleellisia asioita perustuen tavoitteisiisi
2. Opettelet ja harjoittelet asioita oikeassa järjestyksessä
3. Et opi virheellisiä tekniikoita
4. Opit pois virheellisistä tekniikoista
5. Pysyt motivoituneempana
6. Harjoittelusi ja oppimisesi on hauskempaa
7. Huomaat edistymisesi selkeämmin
8. Totut soittamaan muiden seurassa
9. Säästät aikaa
10. Säästät ehkä rahaakin
Ylläolevan listan perusteella voi huomata, että oikean opettajan valitsemisella on huomattava vaikutus kehitykseesi.
Mihin siis kiinnittää huomiota kun valitset opettajaa?
1. Mitä musiikkityyliä tai -tyylejä opettaja opettaa?
Alussa opeteltavat asiat ovat kaikille pitkälti samat mutta pidemmälle mentäessä on tietenkin parasta oppia haluamasi musiikkityylin ekspertiltä. Jos haluat oppia soittamaan vaikka metallimusiikkia, ei kannata valita opettajaa joka opettaa jazzia. Jokaisella opettajalla on jokin tyyli lähimpänä sydäntä josta hän tietää eniten. Jos haluat oppia useita eri tyylejä, valitse useampi opettaja.
2. Miten opettaja opettaa?
Tähän on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta vastata koska opettamisen pitäisi riippua oppilaasta. Toki eri oppilaille tietyt asiat voidaan opettaa täysin samoista materiaaleista ja lähes samoin sanoin, mutta oppilaan tasosta ja henkilöstä riippuen opettaminen elää joka hetki. Ensiarvoisen tärkeää on varmistaa, että opettaja harjoittaa sinua olemaan parempi muusikko sekä varmistaa, että harjoittelet oikein myös kotona.
3. Onko opettajalla kokemusta opettamisesta? Onko hän opetellut opettamista?
Jokaisen opettajan täytyy aloittaa jostain ja jokaisella on siis ensimmäinen oppitunti jonka he pitävät. Parasta omalta kannaltasi olisi jos opettajalla olisi paljon kokemusta mutta vähemmänkin kokenut opettaja voi antaa sinulle paljon jos hän aidosti haluaa edistää etenemistäsi ja on suunnitellut ja valmistellut oppitunnit sekä opetellut opettamista.
4. Onko tarjolla yksityis- ja/tai ryhmätunteja?
Yksityistuntien oletetaan automaattisesti olevan paras mahdollinen vaihtoehto kitaraa opeteltaessa. Vaikka tämä on yleisesti hyväksytty käsitys, niin väite ei ole läheskään aina totta, varsinkin jos kyseessä on opettaja joka tietää mitä tekee. Kitaransoiton opettelu pienissä ja keskisuurissa ryhmissä (4-8 henkilöä) on monin tavoin ylivertaista verrattuna yksityistunteihin. Suurimpia etuja ovat mahdollisuus soittaa alusta alkaen muiden seurassa sekä yhteisöllisyys, joka osaltaan ylläpitää motivaatiota ja mielenkiintoa.
5. Auttaako opettaja käyttämään harjoitteluaikasi mahdollisimman tehokkaasti?
Vaikka harjoittelisit usean tunnin päivässä, se ei takaa, että edistyt läheskään niin hyvin kuin voisit edistyä. Joskus voisit saavuttaa paremman tuloksen jopa lyhyemmässä ajassa. Opettajan tulisi opettaa sinulle miten jakaa harjoitteluaikasi eri harjotteiden kesken, sekä antaa sinulle työkaluja tämän saavuttamiseksi.
Nyt kun on käyty läpi mitä kannattaa harkita kitaransoitonopettajaa valitessa niin listataan lisäksi vielä muutama asia mitä ei kannata tehdä.
3 yleisintä virhettä opettajan valinnassa
1. Opettajan valitseminen sijainnin perusteella
Jos asiaa ajattelee hieman laajemmassa perspektiivissä niin onko parempi käydä lähimmällä opettajalla ja edistyä hieman vai matkustaa pidemmälle ja edistyä nopeammin, opetella oikeita asioita ja oppia paremmat harjoittelurutiinit sekä ajankäyttö? Vaikka joutuisikin matkustamaan kauemmas osallistuaksesi oppitunnille, yhteensä kuluva aika päästäksesi tietylle tasolle on melko varmasti pienempi.
2. Opettajan valitseminen oppitunnin hinnan perusteella
Halvin ei valitettavasti usein ole paras vaihtoehto. Tässä pätee samat periaatteet kuin sijainnissakin: onko parempi käydä halvimmalla opettajalla ja edistyä hieman vai maksaa enemmän ja edistyä nopeammin, opetella oikeita asioita ja oppia paremmat harjoittelurutiinit sekä ajankäyttö? Jos haluamallasi opettajalla on omaan budjettiisi liian korkeat hinnat, tiedustele jos voisit osallistua harvemmin tai tarjoaako opettaja ryhmätunteja.
3. Oletus, että paras soittaja on myös paras opettaja
Haluaisimme tietenkin parhaimmista parhaimman opettavan meitä, mutta soittamisen opettaminen loistavasti on kuitenkin eri taito kuin soittaminen loistavasti. Näiden yhdistelmä olisi luonnollisesti paras mahdollinen vaihtoehto. Jos opettaja on kiinnostunut sinun soittotaidoistasi ja päämääristäsi, se on hyvä merkki! Toisin kuin se, että hän puhuu vain itsestään ja omista soittotaidostaan.
Jos haluat säästää aikaa ja rahaa sekä oppia tehokkaasti, joudut näkemään ensin hieman vaivaa etsiäksesi opettajan joka täyttää tämän artikkelin kriteerit. Takaan, että se on vaivan ja kuluttamasi ajan arvoista. Aloita etsintä heti! Toivottavasti löydät itsellesi parhaan mahdollisen opettajan!