Motivaation ylläpitäminen on jokaiselle ajoittain hankalaa ja joskus motivaatio katoaa täysin, jolloin usein lopetamme sen mitä olemme tekemässä. Tämä on erityisen totta kitaransoitossa. Valitettavan suuri osa kitaransoiton jo aloittaneista lopettaa soittamisen kokonaan, koska harjoitteluinto pikkuhiljaa hiipuu ja sammuu lopulta kokonaan.
Tarkastellaan ensin syitä, joiden vuoksi aloittaessa korkealla oleva motivaatio etenee pikkuhiljaa sammumispisteeseen. Jos syyt eivät kiinnosta, niin hyppää suoraan kohtaan motivaation ylläpito tai harjoittelun aloitus tauon jälkeen.
Syitä motivaation laskuun
Motivaation lasku johtuu usein monesta eri syystä, vaikkakin taustalla saattaa olla vain yksikin syy. Alla tietoa yleisimmistä syistä. Kuinka moni on vaikuttanut sinuun?
Hidas eteneminen
Tämä on kitaransoitossa yleisimpiä syitä motivaation laskuun, varsinkin aloittaessa. Etenet mielestäsi todella hitaasti ja tuntuu, että poljet lähes paikoillasi. Kärsivällisyyttäsi koetellaan. Luultavasti kuitenkin etenet koko ajan muttet huomaa sitä. Etenemisen ei myöskään tarvitse olla hidasta.
Et etene ollenkaan
Tämä on usein jo hieman aikaa soittaneiden ongelma. Haluat soittaa esimerkiksi jonkin tietyn riffin mutta se ei vaan mene vaikka hinkkaat sitä viikkokausia. Lopulta luovutat ja hyväksyt (virheellisesti), että et vain opi.
Et usko itseesi
Kahden edellisen seurauksena tai joskus ilmankin niitä, saattaa usko itseensä hiipua ja jos ei usko itseensä, ei intoakaan kovin helpolla löydy. Uskon puutetta esiintyy tietysti myös suuressa osassa ihmisiä jotka vain haaveilevat kitaransoitosta.
Omat väärät uskomukset
Väärät uskomukset voivat vaikuttaa todella lamaannuttavasti tiettyihin osiin tai koko kitaransoittoosi. Jos olet vakuuttunut esimerkiksi siitä, että kitaransoitto on vaikeaa, se luultavasti myös on silloin vaikeaa.
Toisten väärät uskomukset
Ihmisillä on usein tapana kertoa mielipiteensä kysymättä ja silloinkin kun asiasta ei varsinaisesti ole tietoa, kokemuksesta puhumattakaan. Jos uskot kyseenalaistamatta muiden uskomukset, niistä tulee omiasi.
Epäselvät tavoitteet tai niiden puute
Jos vain soittelet kitaraa ilman tavotteita, hiipuu motivaatio melko varmasti ennen pitkää. Jos tavoitteesi ja varsinkin niiden taustalla olevat syyt eivät ole selkeitä, ei motivaatio ole läheskään niin vahvalla pohjalla kuin se voisi olla. Selkeät pitkän tähtäimen tavoitteet ja niiden välietappeina toimivat lyhyen ja keskipitkän tähtäimen tavoitteet auttavat sinua näkemään polkusi selkeästi ylläpitäen harjoitusintoa.
Muihin vertaaminen
Muilla on omat tavoitteensa, vahvuutensa, haasteensa ja ongelmansa. Sinulla on omasi joihin sinun pitää keskittyä. Älä tuhlaa energiaasi ja huomiotasi muihin vaan suuntaa se omaan etenemiseesi. Kaikilla on oma polkunsa ja sitä edetään omin ehdoin ja omaan tahtiin.
Lannistava ilmapiiri
Joskus joudumme olemaan ympäristöissä jotka eivät tue kehitystämme ja voivat pahimmissa tapauksissa jopa pysäyttää sen. Ihmiset voivat hyvää tarkoittaessaan aiheuttaa harjoitteluintomme hiipumisen. Joku voi olla esimerkiksi huolissaan tulevaisuudestasi ja sanoa, että "ei musiikilla elä, onneksi tuo on vain harrastus ja aloitat kunnon ammattiin opiskelun". Kyseinen henkilö haluaa varmistaa sinulle hyvän tulevaisuuden mutta perustaa mielipiteensä vääriin uskomuksiin eikä edes tiedä sitä itse.
Motivaation ylläpito
Tee harjoittelustasi mukavampaa etukäteen
Usein ajatellaan ja koetaan, että harjoittelu on kärsimystä ja sen vuoksi sitä helposti vältellään. Voit tehdä harjoitelusta miellyttävämpää pelkästään asennoitumalla ja miettimällä etukäteen tulevaa harjoitustilannetta ja mitä olet tekemässä. Mielesi on näin valmiina harjoitteluun kun se alkaa eikä sinun tarvitse vakuutella itsellesi harjoittelun hyötyjä harjoittelun puoliväliin asti.
Jaa harjoittelusi sopiviin jaksoihin
Jos pystyt treenaamaan skaaloja tunnin keskeytyksettä, hienoa. Useimmilta tämä ei onnistu ja siitä ei kannata olla pahoillaan. Jaa päivittäinen ja viikottainen harjoitteluaikasi osiin, joissa harjoittelet eri tekniikoita, teoriaa, säveltajua, säveltämistä, soveltamista ja kappaleiden opettelua itsellesi sopivissa pätkissä niin, että mielenkiinto pystyy yllä.
Seuraa kehitystäsi
Nauhoita ja / tai kirjoita ylös esimerkiksi miten nopeasti pystyt soittamaan jonkin tietyn harjoitteen ja tarkastele tallentamaasi tietoa myöhemmin. Kun huomaat, että olet kehittynyt, motivaatiosi ampaisee nousuun
Aseta itsellesi saavutettavia tavoitteita
Sen lisäksi, että sinulla tulisi olla pidemmän tähtäimen tavoite tai tavoitteita, sinun tulisi jakaa nämä tavoitteet pienempiin tavoitteisiin jotka on mahdollista saavuttaa nopeasti. Tavoitteiden saavuttaminen saa sinut tuntemaan konkreettisesti, että etenet.
Käy kitaratunneilla
Ylläolevien motivaatiokeinojen toteuttamiseen saat apua asiansa tuntevalta kitaransoitonopettajalta. Lisäksi tietysti soittotunneilla soittaminen, onnistuminen, ongelmien ratkaisu sekä innostava ilmapiiri ylläpitävät harjoitusintoasi. Opettajalta saattaa löytyä myös muita keinoja innostaa ja tukea etenemistäsi.
Älä ole liian ankara itsellesi
Ihmiset ovat lähes aina kriittisempiä ja ankarampia itseään kohtaan kuin olisivat jos samassa tilanteessa olisi toinen ihminen. Jos ystäväsi, joka ei ole koskaan soittanut kitaraa, ei opi avoimia sointuja tunnissa, olisitko pettynyt häneen? Ole samaan aikaan itseäsi kohtaan kriittinen, jämäkkä ja lempeä sekä säilytä uskosi itseesi. Päivää ei kannata pilata sillä, että harjoitushetki meni mielestäsi pieleen. Mieti mikä meni pieleen ja miksi ja koita uutta lähestymiskulmaa tai kysy itseäsi kokeneemmalta.
Tee päätös
Tämä on yksi voimakkaimista keinoista ylläpitää harjoittelua. Tee päätös harjoitella jokin tietty aika päivittäin ensin 2 viikon ajan. Mieti harjoitukseen varaamasi aika realistisesti. Jos käyt töissä / koulussa ja sinulla on iltaisin kotitöitä, läksyjä, lastenhoitoa tms. niin et pysty luultavasti harjoittelemaan kolmea tuntia päivässä säännöllisesti. Jos ehdit harjoittelemaan 15 minuuttia päivässä, harjoittele 15 minuuttia päivässä. Nuku tarpeeksi. Kun olet pitänyt harjoittelurutiinia yllä 2 viikkoa, tähtää seuraavaksi 90 päivään. Näin pitkän yhtäjaksoisen päivittäisen harjoittelun jälkeen muodostunut rutiini pysyy yllä jo helposti. Lisää päivittäistä harjoitteluaikaasi kun siltä tuntuu tai vähennä sitä jos vaihtoehtona on lopettaminen.
Harjoittelun aloitus tauon jälkeen
Joskus pääsee käymään niin, että kitaransoittointo hiipuu ja soittaminen loppuu kokonaan ja siten into palaa takaisin jonkin asteisena ja haluasit aloittaa soittamisen mutta vanhat haasteet ja mielentilat vaanivat heti ensimmäisen soinnun kohdalla. Kokeile seuraavia keinoja:
1. muistele miksi aloitit joskus kitaransoiton ja tavoittele samaa mielentilaa
2. muistele mitä et osannu aloittaessasi ja mitä osaat nyt
3. kirjoita tavoitteesi paperille ja jaa se / ne välitavotteisiin
4. suunnittele harjoittelusi päivä- ja viikkotasolla, tavoitteisiin perustuen
5. etsi itsellesi sopiva kitaranopettaja
6. kirjoita haasteesi paperille ja mieti mistä ne johtuvat, pyydä apua kitaranopettajaltasi
7. nauhoita soittoasi säännöllisesti
8. tee päätös soittaa / harjoitella jokin tietty aika joka päivä 2 viikon ajan ja jatka sen jälkeen 90 päivään
Motivaation katoaminen on yleistä jokaiselle joten älä ole liian ankara itsellesi. Vaikka ottaisit vain yhdenkin askeleen eteenpäin, olet lähempänä unelmaasi.