Kaikki kitaraa pidempään kuin pienen hetken soittaneet ovat varmasti panneet merkille, että otekäden sormenpäät alkavat tuntua jossain vaiheessa kipeiltä. Tekisi mieli soittaa lisää mutta kun sattuu. Innokkaimmat tai asiasta enemmän tietävät sietävät kipua toisenkin hetken ja sitten se yleensä häviää.
Jos otekäden sormenpäät sattuvat, tarkista onko kohdallasi kyse jostain (tai joistain) alla olevista syistä.
1. Sormenpäiden iho ei ole vielä tarpeeksi paksu
Kun aloittaa tai jatkaa kitaransoittoa pidemmän tauon jälkeen, kestää hetken ennen kuin sormenpäihin kasvaa paksumpi ja tiheämpi ihokerros. Ennen tätä sormenpäät useimmilla sattuvat. Kitaran kielten ja sormenpäiden välinen kitka rasittaa ihoa jolloin keho ryhtyy vastatoimiin ja alkaa rakentaa panssaria rasitettavaan kohtaan. Kyseessä on sama ilmiö kuin jalkapohjien ja erityisesti kantapäiden kovettuminen. Sormet siis pitävät huolen itsestään kunhan et soita niitä verille ja pidät huolta, että tarkistat myös loput tämän kirjoituksen kohdista.
2. Kitara on säädetty väärin tai ei ollenkaan
Sormien sattuminen voi johtua myös siitä, että kitaraa ei ole säädetty kunnolla ja kielet ovat korkealla otelaudasta, jolloin kielten painamiseen pitää käyttää enemmän voimaa kuin oikein säädetyllä kitaralla soittaessa tarvitsisi. Kitaraa kannattaa näyttää ammattilaiselle joka tietää miten kitara kuuluu säätää. Kitaran voi myös opetella säätämään itse. Useat musiikkikaupat tarjoavat kitaran säätöpalveluita.
3. Kitarassa on vanhat kielet
Vuosikausia samojen kielten käyttäminen voi myös vaikuttaa sormien sattumiseen. Uusi kierros kieliä ei maksa paljoa ja ero soittotuntumassa ja ennen kaikkea kitaran soinnissa voi olla huimaava. Kannattaa myös kokeilla eri paksuisia kieliä. Jos soitat sähkökitaraa ja instrumentissasi on ns. "kelluva talla', tutustu kieltenvaihtoprosessiin etukäteen.
4. Painat kieliä tarpeettoman kovaa
Käytä kielen otelautaa vasten painamiseen oikea määrä voimaa. Optimaalisen voiman pystyt määrittelemään seuraavalla tavalla:
1. paina kieltä otelautaa vasten niin kovaa kuin pystyt
2. vähennä voimaa vähitellen kunnes kieli ei enää soi puhtaasti
3. paina kieltä uudestaan hitaasti kohti otelautaa, kunnes kieli soi taas puhtaasti
4. älä paina kovempaa kuin puhdas sointi vaatii ja tunnustele voiman määrää
5. valitse toinen sormi
6. toista
Tämä prosessi opettaa kehollesi miltä tuntuu soittaa vaivattomasti. Soita jotain pitäen sormissasi tämä keventynyt tunnelma. Eikö olekkin mukavaa?
5. Soittoasento pakottaa painamaan kieliä liian voimakkaasti
Soittoasentosi voi pakottaa ranteesi hankalaa asentoon, jolloin joudut ehkä painamaan kieliä tarpeettoman kovaa. Soitit sitten istuen tai seisten, tarkista kitarasi kulma ja korkeus. Onko asentosi rento vai tuntuuko jossain jännitystä? Soittoasento itsessään onkin sitten jo toisen artikkelin aihe.